slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

Turska leto

Antalija

 

 

 

 

 

 

Antalija je smeštena na litici u južnom delu poluostrva Anadolije, a njeno ime znači sjajna zvezda Mediteranskog mora. Antaliji pripadaju okruzi Kas, Alanja, Manavgat i Kemer. Grad Antalija, glavni grad istoimene pokrajine ima 603.190 hiljada stanovnika, ali se taj broj leti popne na 2 miliona, kada je vrhunac turističke sezone. Ovo je vrlo slikovit grad, okružen planinama, šumama, mediteranskim morem i mnogim drevnim ruševinama. Sa aerodrome u Antaliji može se stići u bilo koji deo takozvane Turske rivijere, koja je ovakav naziv dobila zbog prirodnih i istorijskih lepota koje poseduje.

Kusadasi

 

 

 

 

 

Najpopularnije letovalište na turskoj obali Egejskog mora. Glavni ukras ovog lepog i bezbednog grada (oko 60000 stanovnika) su prelepe peščane plaže, Long Beach (20km), Ladies Beach (2km), Kustur Beach (4.5km) i Pamucak Beach (12km), koje privlače veliki broj turista iz celoga sveta. Vanpansionska ponuda je izuzetna: kafići, nacionalni i drugi restorani, diskoteke... Prava atrakcija su živopisne i dobro snabdevene prodavnice, a posebno Veliki Bazar, gde se nude raznovrsni artikli za svačiji ukus i džep! U arhitekturi mesta dominira evropski i mediteranski stil, tako da će Vas na klasičan orijent podsetiti samo egzotični mirisi vrsnih domaćih kulinarskih specijaliteta. U okolini Kušadasija su drevni istorijski spomenici: Efes, Jerapolis (Pamukkale), Didima i Milet, koje možete (fakultativno) obići. Mini busom (dolmušom) ste povezani sa centrom grada ili plažom u svako doba.

Sarimsakli

 

 

 

 

 

 

SARIMSAKLI je poznato Tursko letovalište na obali Egejskog mora, nasuprot Grčkog ostrva Lezbos. Od Izmira je udaljen oko 150 kilometara. Serimsakli je prepoznatljiv po svojoj plaži, koja predstavlja jednu od najlepših i najdužih plaža na Egejskom moru. Grad ima 7000 stanovnika. Sarimsakli je poznat i kao vazdušna banja, i blagotvorno deluje na plućne bolesti i bolesti srca. Ovo letolalište je propoznatljivo po velikom broju hotelskog i privatnog smeštaja, restorana sa nacionalnom i internacionalnom kuhinjom. Ukoliko se odlučite da posetite Sarimsakli, obavezno obiđite neke od istorijskih lokaliteta kao što su Troja (170 km), Pergamon (65 km), Efes (250 km).

Belek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako vas zanima kako izgleda jedan od najsavremenijih turističkih centara Turske, dođite u Belek. Belek se nalazi u okrugu Antalija, udaljen je 30 km od tog grada, čest je izbor za porodično letovanje. Odlikuju ga prirodne lepote, a na tom području postoji oko 30 endemskih vrsta biljaka i mnogo vrsta ptica, a jedna retka vrsta sove, postala je i simbol Beleka.

Alanja

 

 

 

 

 

 

Alanja, grad smešten na jugoistoku mediteranske obale, regionalni je centar u okviru turske pokrajine Antalije. Alanja se nalazi 135 km istočno od Antalije, na poluostrvu koje sa severa okružuje planinski masiv Taurus. Brdovito zaleđe grada pokriveno je šumama crnog bora, kedra i zimzelenim rastinjem. Područje Alanje odlikuju veoma izraženi kontrasti - duge peščane plaže i hladne planinske reke, drevne ruševine i moderni hoteli, Orijent i Evropa na jednom mestu. Istorijski spomenici, peščana obala duga 26 km, prijatna atmosfera i bogat noćni život, svrstavaju Alanju među najatraktivnije turističke centre na mediteranskom delu turske obale.

Kemer

 

 

 

 

 

 

Kemer je smešten u podnožju planine Taurus, 40 km zapadno od Antalije. Goynuk i Beldibi na severu Kemera i Kiriš, Camyuva i Tekirova na jugu Kemera, predstavljaju poznate turističke oblasti koje nude brojne hotele sa naglašenim komforom i originalnim sadržajima, mogućnost za dobar šoping uz duge šetnje uređenim stazama, izlazak u neki od brojnih restorana ili provod u diskotekama i klubovima. Tokom aprila u Kemeru se održava poznati karneval a u proleće poznata trka jahti izmedu Kemera i Girne (severni Kipar). U blizini Kemera su ostaci grada Phaselisa u kome su najbolje sačuvani spomenici iz rimskog perioda. Ljubiteljima prirode preporučujemo odlazak do planine Tahtali, jednog od najviših vrhova planinskog venca Taurus, do koje se može stići žičarom za dvadesetak minuta vožnje. Sa jedne strane pruža se pogled na divlji i nesavladan Tauris pod snegom čak i u avgustu, a sa druge na najlepša letovališta regije. Iz Kemera se može organizovati i poseta antičkom gradu Myri, današnjem Demreu. Ova oblast posebno je zanimljiva pravoslavnim vernicima jer je baš u ovom delu Turske rođen Sveti Nikola. Prirodne lepote takođe možete doživeti i na krstarenju obilazeći potopljena ostrva Kekovu i Simenu. Kombinacija planina i borovih šuma, kristalno čisto more, luksuzni hoteli i predivne šljunkovite plaže učiniće vaše letovanje nezaboravnim.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer