slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

Poljska gradovi

Varšava-individualni aranžman

 Varšava je poljska prestonica u kojoj po najnovijem popisu živi 2,8 miliona stanovnika. Na mestu današnjeg grada, na obalama reke Visle, već u 9. veku postojalo je malo naselje koje se zvalo Brodno. Ovo naselje je zbog svog pogodnog položaja na sredokraći puteva između severne i centralne Evrope veoma brzo napredovalo i unapređivalo svoju izarzitu trgovačku funkciju. Tokom 12. i 13. veka izrasta u grad koji su istorijski spisi uveli pod imenom Jazdov. Poljska prestonica će ostati upamćena u istoriji kao grad koji je pretrpeo najveća razaranja tokom Drugog svetskog rata kada su Nemci tokom povlačenja pod najezdom Crvene armije minirali ceo grad i preko 90% ga sravnili sa zemljom. Vredni Poljaci su svoju prestonicu veoma brzo obnovili i to baš po ugledu na staru Varšavu pazeći da sve zgrade u centru grada budu restaurirane u originalnom duhu. Tokom boravka u Varšavi treba videti: Kraljevski trg sa nekadašnjom Kraljevskom palatom u kojoj se danas nalazi sedište Vlade Republike Poljske, palatu Lazienki, dvorac Belvedere, spomenik Šopenu (kompozitor svetskog glasa koji je rođen u Varšavi), crkvu Sv. Ane, Nacionalni Teatar, neo-socijalističko zdanje koje se naziva Palata Kulture i Nauke (kopija Univerziteta Lomonosov iz Moskve), itd.

VROCLAV

Republika Poljska je država u kojoj živi više od 38 miliona ljudi. Jedna trećina Poljske je prekrivena šumama, a polovina otpada na poljoprivredno zemljište. Postoji neverovatnih 9.300 jezera i 23 nacionalna parka. Poljska plemena su u ranom srednjem veku živela između reka Visle i Odre. Ta plemena ujedinio je knez Mieško Prvi u 10. veku. On je bio prvi poznati vladar iz dinastije Pjastovića tokom čije vladavine se osniva u Poznanju prva poljska biskupija a Poljaci primaju hrišćanstvo i poljska država priznaje vlast Svetog rimskog carstva. Poljska je 1999. godine ušla u NATO savez, a 1. maja 2004. pridružila se Evropskoj uniji. Glavni grad je Varšava, a zvanična valuta je poljski zlot (PLT) Vroclav je predivan poljski grad sa oko 600 hiljada stanovnika koji se nalazi u jugozapadnoj Poljskoj na reci Odri i četiri pritoke Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Prvi put se pominje u 11. veku za vladavine dinastije Pjastovića i nalazi se u sastavu Poljske. U 14.veku postaje deo Habsburške monarhije a od 18.veka pripada Pruskoj. Posle 1945. postaje opet deo Poljske i danas je nakon Varšave najvažnije poljsko financijsko središte i značajni studentski centar sa oko 130 hiljada studenata na 30 fakulteta. Ovo je grad fascinantne arhitekture, reka, 12 ostrva, preko 100 mostova, bogatog kulturnog i društveng života i kao grad malih čeličnih patuljaka kojih ima skoro na svakom mestu: ispred hotela, ispred šoping centra, na ulici i u Vroclavu simbolizuju otpor komunizmu. U gradu se nalazi i najstariji restoran u Evropi, "Piwnica Swidnicka" koja posluje od davne 1275. godine.

 

Krakov-Vroclav-Aušvic-Rudnik soli Vielička

Krakov je jedan od najstarijih poljskih gradova. Na prostoru današnjeg Krakova su živeli Beli Hrvati, preci današnjih Hrvata. Prema legendi ga je osnovao vojvoda Krak koji je na tom mestu ubio zmaja. Prvo tačno spominjanje grada datira iz 966. godine kad ga je jevrejski putopisac Abraham ben Jacob opisao kao značajno trgovačko naselje. Krakov je bio glavno naselje slovenskog plemena Vislani, a kratko vreme je bio deo Velikomoravske Kneževine. Nakon njenog pada pod Mađare je postao deo Češke. U 10. veku se osamostalila dinastija Pjastovića i osnovala prvu poljsku državu s Krakovom kao glavnim gradom. Na brdu Wawelu se gradi kraljevski dvorac i katedrala. Krakov je službeni glavni grad Poljskog kraljevstva od 1038. godine. Godine 1241. ga ruše Mongoli, ali je do 1257. obnovljen. Godine 1311. vojvoda Albert se pobunio protiv kralja i u grad naselio mnogo Nemaca koji su kasnije prihvatili poljski jezik. Od 1320. se poljski kraljevi krunišu u Krakovu (dotad su se krunisali u Gnieznu). God. 1364. je kralj Kazimir III. Veliki osnovao Krakovsku akademiju kao drugu značajnu školu u Srednjoj Europi nakon škole u Pragu. Grad se jače razvijao u 14. i 15. veku kao glavni grad moćne Poljsko-Litvanske Unije. U gradu su živeli i stvarali mnogi renesansni umetnici. Kao značajan trgovački centar je postao deo Hanze (udruženja trgovačkih gradova). U gradu je bilo mnogo Jevreja i sagrađena je jedna od prvih sinagoga u Europi.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer