slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

Francuska gradovi

Monte Karlo

 Monte Karlo je najveći grad Kneževine Monako, jedne od patuljastih evropskih država (Kneževina zaprema površinu od oko 2km² i u njoj živi oko 30.000 stanovnika). Grad se smestio ispod Pred-Alpa, na Azurnoj obali, svega 20-tak km od Nice i međunarodnog aerodroma. Monako je osnovan u vreme starih Grka koji su na francuskoj obali u 4 veku pne osnovali nekoliko svojih kolonija. Tokom 60-tih godina 20. veka kneževinom je počeo svoju vladavinu princ Renijer koji od velikog grčkog multimilionera i brodovlasnika Aristotela Onazisa nacionalizuje veliku imovinu u Monte Karlu, među kojom i čuvenu kockarnicu, i od tada Kneževina postaje mondensko mesto na kojem se svake godine okuplja svetski džet-set. Slavi Monaka doprinela je uveliko i princeza Grejs Keli, čuvena holivudska glumica koja se udala za princa Renijera. Danas je Monako pre svega u svetu poznat kao krajnje luksuzna i prestižna destinacija, mesto u kojem već više od pola veka radi najluksuznija i najpoznatija kockarnica na svetu nazvana „Monte Carlo“.

Tokom boravka u Monaku treba videti: rezidenciju Grimaldijevih, Katedralu Sv. Nikole – krunska crkva dinastije Grimaldi, Okeanografski muzej – najveći te vrste na svetu, Egzotične vrtove, Kazino „Monte Carlo“, kafe „Paris“ – jedan od najluksuznijih kafea na svetu, Hotel „Paris“ – jedan od najluksuznijih hotela u Evropi; itd. U okolini Monaka nalazi se Nica, luksuzno letovalište Antibi, maleno selo Eze sa fabrikama parfema, itd.

Nica

 Nica je prestonica Francuske rivijere, odnosno najlepšeg dela Mediterana zvanog Cote d’Azur (Azurna obala). Peti je grad po veličini u Francuskoj sa oko 350.000 stanovnika. Osnovali su je stari Grci i nadenuli joj ime Nikaia, po svojoj krilatoj boginji Nike čija statua danas krasi centar Nice. Grad je svoju ekspanziju doživeo tokom 19. veka u tzv. „Belle Epoque“ eri kada Nicu otkrivaju bogati ruski i engleski plemići koji na Azurnoj obali podižu svoje velelepne letnjikovce. Od tada čitava regija postaje jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu! Tokom boravka u Nici treba videti: Englesku promenadu – čuveno šetalište uz Zaliv Anđela; Hotel „Negresco“ – jedan od najluksuznijih hotela u Evropi; Stari grad okupljen oko Katedrale St. Reparate (veoma živopisna zona grada sa malim kafeima, bistroima i pijacama); trg Mesena – centralni gradski trg sa velelepnim građevinama u klasicističkom i neobaroknom duhu; vrtove Alberta I; Mount Baron sa srednjovekovnom tvrđavom nad zalivom Anđela; itd. U okolini grada nalazi se nekoliko interesnih mesta koja svakako treba videti a do kojih se veoma jednostavno stiže redovnim autobuskim i železničkim linijama. Kan se nalazi na svega 30-tak km zapadno od Nice, zatim Kneževina Monako sa Monte Karlom (15 minuta vožnje od grada), letovališta poput Antiba, St. Tropea, St. Rafaela i dr.

Azurna obala-Đenova-San Remo-Monako-Monte Karlo-Kan-Saint Paul de Vence-Nica

 Vodimo Vas na nezaboravno putovanje u najlepše regije evropskog dela Mediterana. Ovo putovanje obuhvata francusku Azurnu obalu, fantastične predele i neverovatno lepe gradove... Pružamo Vam priliku da uživate u mirisima lovora, maslina, mora, jasmina i parfema u vazduhu... Sve to začinjeno sjajnim pričama i neverovatnim scenama koje će Vam prosto oduzimati dah!  

Kan – mondenski centar čuven po svom prestižnom filmskom festivalu,  Nica – kraljica Azurne obale smeštena u prelepom Zalivu Anđela i naravno, Kneževina Monako sa srceparajućom pričom o jednoj ljubavi, ali i besanim noćima Monte Karla i njegove luksuzne Kockarnice...

Minhen-Pariz-Diznilend-Beč

 Minhen – glavni grad nemačke pokrajine Bavarska. Po broju stanovnika je posle Berlina i Hamburga treći grad po veličini u Nemačkoj. Nalazi se u južnom delu Bavarske i jedan je od najvećih i najrazvijnijih centara umetnosti i nauke. Grad je sagrađen na reci Isar i obroncima Alpa. Minhen je uvek bio administrativno i versko središte Bavarske, a niz posebnosti čini ga jednim od najistaknutijih nemačkih istorijskih i kulturnih gradova.
Pariz – grad mašte, grad umetnosti i umetnika, grad boemskih četvrti, grad izuzetne kuhinje i visoke mode, grad nauke i dobrog duha ali pre svega grad ljubavi, grad svetlosti i san svakog umetnika, naročito slikara. Magija uskih uličica u starom delu grada, šarm uličnih bistro i kafea i sve to u harmoniji sa lepotom umetničkih dela čine Pariz posebnim. Za Francuze, Pariz je centar sveta a za ostale stanovnike planete Pariz je metropola svih metropola.
Beč – aktuelna prestonica Austrije i nekadašnji glavni grad moćne Austrougarske imperije. Danas je i moderna turistička metropola na obalama lepog plavog Dunava sa vidnom namerom da svakog posetioca šarmira lepotom palata carskog Hofburga i šenbrunskih parkova, bogatim umetničkim kolekcijama i muzičkim nasleđem, al ii izvrsnim šopingom i provodom u mnogobrojnim restoranima uz obilje piva i domaćeg vina. Beč je i grad u kome su živeli i stvarali Gete, Frojd, Betoven, Ajnštajn, Mocart i mnogi drugi, a svaki Austrijanac će s ponosom istaći da je nemački koji oni govore najčistija i najmelodičnija varijanta tog jezika. U Beču je, zapravo, sve posebno, od lepote njegove panorama do ukusa kolača.

Pariz-Verona

  VERONA – drugi najveći grad (posle Venecije) u pokrajini Veneto i upravno središte istoimenog okruga Verona. Verona je svetski poznata kao mesto gde se odvija radnja Šekspirove drame Romeo i Julija, u čiju čast je uređeno više mesta u gradu, zbog čega grad nazivaju i „Gradom romantike“. Rimska arena u Veroni iz 1. veka jedna je od najvećih i najbolje očuvanih. Mogla je primiti 22.000 gledalaca, a i danas se koristi za razne priredbe.

PARIZ – „GRAD SVETLOSTI”, najveći i glavni grad Francuske. Leži na reci Seni, kojom  je podeljen na severnu – Desnu obalu i južnu – Levu obalu. Ovo je grad koji svake godine ugosti više miliona turista iz celog sveta što ga svrstava u naposećeniju svetsku turističku destinaciju.To je grad umetnosti i mode i zasluženo važi za jedan od najromantičnijih gradova na svetu…

 

Normandija-Pariz

 Strme krečnjačke obale, huk talasa koji se razbijaju o stene 128 km duge Alabaster obale Lamanša, zelenilo prostranih pašnjaka prošarano divljim cvećem, mala ribarska sela i mondenska letovališta, „plima stoleća“ , najstariji benediktinski manastiri, katedrale i zamkovi iz vremena Viljema Osvajača, spomen obeležja savezničkoj vojsci, kamember i kalvados - to je neponovljiva, jedinstvena Normandija , severozapadni deo Francuske, koji treba posetiti bar jednom u životu. Prostor sa koga je započelo osvajanje Engleske, na kome je stradala Jovanka Orleanka, sa koga je potekao impresionizam, gde su nastali „Madam Bovari“ i Arsen Lupen, na kome je iskrcavanje saveznika promenilo tok II svetskog rata - prostor koji je u istoriji Evrope imao istaknutu ulogu.

Italija-Francuska-Španija

       Ovaj program je osmišljen za prave hedoniste i ljubitelje mediteranskog podneblja. Vodimo Vas na putovanje koje ćete dugo pamtiti. Prelepa Đenova koja je prva destinacija na ovom putovanju ostaviće Vas bez daha svojim mediteranskim duhom i građevinama. Glavni grad Ligurije i istorijski jedan od najprepoznatljivijih gradva koji je bio velika pomorska sila i koji je svetu dao  velikog moreplovca Kolumba.  Ligurija je Italijanski „deo Azurne obale“ gde ćemo se  i odmoriti i uživati šetnjom pored ligurijskog mora. Posle noćenja i doručka nastavljamo naš put . Vrhunac programa jeste boravak u Španiji, odnosno Kataloniji i oblasti  Kosta Brava odakle ćemo skoro svakodnevno posećivati Barselonu, grad koji je po svemu neverovatan. Gaudijeve kuće i gradjevine, Montžuik, Agbar i sve lepote ovog grada ostaviće na Vas najlepši  utisak. Posetićemo i Figueras-rodni grad čuvenog umetnika i ekscentrika Salvadora Dalija u kome se nalazi i muzej ovom „ludom“ geniju. U povratku i dolaskom u Francusku prošetaćemo Kanom gde se održava najveći filmski festival u Evropi i mondensko mesto koje posećuje svetski džet-set.  Posetićemo i prestonicu Azurne obale Nicu i naravno  kao najveće uzbuđenje na kraju poseta Kneževini Monako i Monte Karlu uz priče o dinastiji Grimaldi i besanim noćima čuvenih kockarnica. Nakon noćenja u okolini San Rema nastavljamo put do Milana glavnog grada Lombardije finansijske, kulturne I modne prestonice severne Italije Doživite najlepše trenutke uz ovo putovanje.

  

Pariz

 Prvo su u Pariz došli slikari. Zatim su pisci zauzeli njegove najlepše kvartove. Uz miris slikarskih boja pod pariske krovove ušao je miris duvana iz intelektualnih lula. Danas nikakvim sredstvima nije moguće provetriti pariske mansarde. Za slikarima pohriliše ka gradu svetlosti razni mudraci i ludaci, najlepše žene i najumnije glave sveta... Razmišljati danas o Parizu znači snivati one snove koje je „Belle Epoque“ pružala došljacima iz celog sveta. Pariz je još uvek upaljena sveća na oltaru boemskog života Monmartra, i beskonačno lutanje po kafanicama Monparnasa. Midinete, promukli glas Žilijet Greko; zakovitlani kan-kan u Mulen Ružu, još manje suknje u Foli Beržeru i Lidu. Pariz...to su i intimne večere u separeu „Kod Maksima“... Priče o boemskom životu starog Pariza, o glasu i lutanju „malog vrapčića“, o sjaju minulih vremena... Sve Vas to očekuje u gradu svetlosti, najposećenijem gradu sveta!

Lorena & Šampanja

 Vodimo Vas po prvi put u jednu od najlepših regija Francuske... Svim ljubiteljima dobre hrane i naravno vina, sjajnih priča i neverovatnih ambijenata, Francuska je uvek zanimljiva... Otkrivamo nove bisere Francuske koji su prepuni istorije, sjajnih građevina, i prelepih ambijenata... Naše putešestvije započinje posetom Nansiju, prelepom gradu u oblasti Lorena... Svoje najslavnije dane grad je doživeo u srednjem veku kada je bio važan grad Burgundskog vojvodstva. Sledeći dan odlazimo do prestonice Lorene, prelepog srednjovekovnog grada Meca i dalje do Velikog vojvodstva Luksemburg. Dalje nas put vodi ka pričama o francuskoj heroini Jovanki Orleanki čije rodno seoce ćemo posetiti nakon čega nas očekuje kraljevski Rems u kojem se nalazi katedrala Naše Gospe u kojoj su krunisani skoro svi francuski kraljevi. U oblasti Šampanja posetićemo mali grad Eperne, središte proizvodnje šampanjca sa čuvenom avenijom Šampanj i mezonima – vinarijama poput slavnog „Dom Perignon“-a... Na kraju ćemo uživati u prestonici nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, Štutgartu koji lepotama otkriva svoju dušu.

Provansa

 Za Provansu kažu da njeni pejzaži bude snove i čula. Pod ljubičastom bojom lavandinih cvetova, srebrnastosivom bojom stabala masline, narandžastim i cvetnim tonovima zemlje i makova, žutom bojom suncokreta i plavom bojom neba mešaju se mirisi divlje majčine dušice i ruzmarina, žalfije, origana i lavande. U ovom slikovitom delu južne Francuske svakom će srce zaigrati kada vidi predeo i oseti sve opojne mirise. U Provansi su pravi predeli iz mašte koji svojim mirisima bude sva čula. Tu su čuvena nepregledna polja pod lavandom, koja predele u Provansi posebno čine lepim leti. Veliki slikari, kao što su Sezan, Van Gog i Pikaso bili su očarani pejzažima i svetlošću koje pruža Provansa...

Cenovnik: 

Pages

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer