slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

Bugarska leto

Bugarska

CRNO MORE
U drevna vremena su ga zvali Pontus Exinus, “gostoljubivo more”, a po nekim teorijama ime “crno” možda je dobilo po antičkim odrednicama za strane sveta koje su nazivali po bojama, pa je sever bio “crn” a jug “crven”. No, nezavisno od imena, jedno je sigurno – “Crno more” je pun pogodak ako izaberete da na njemu provedete svoj letnji odmor. A zemlja koja je, čini se, najbolje iskoristila turističke potencijle ovog mora je Bugarska. Ako niste bili, a imate bilo kakav sinonim iz “onih” “prošlih” vremena, odmah ih izbrišite iz glave jer su bugarska crnomorska obala i primorje danas sinonimi za luksuz i odličnu turističku uslugu na svim nivoima. Na bugarskoj obali Crnog mora se nalaze dva velika grada, Varna i Burgas, i još dosta većih i manjih primorskih turističkih centara od kojih ćemo vam pobrojati i predstaviti samo neke. No, najpre da spomenemo ove velike gradske centre koji su na obalama mora. Varna je treći po veličini grad u Bugarskoj, ali je najveći primorski grad bugarskog crnomorja pa ga znog toga često zovu i “morski glavni grad Bugarske”. Najznačajniji turistički centar koji je najbliži Varni su “Zlanti pjasci”. Drugi veliki gradski centar na obalama mora je Burgas, koji je četvrti po veličini grad u Bugarskoj, a drugi je po veličini pomorski grad odmah posle Varne. U njegovoj blizini je takođe dosta turističkih centara od kojih su sigurno njaznačajniji Nesebar i Sunčev breg.
SVETI VLAS
 „Sveti Vlas“ je gradić u blizini Nesebara i popularnog Sunčevog brega i to je jedino primorsko mesto u Bugraskoj u kome plaža u potpunosti gleda na jug. Godine 2007. ovde je izgrađena najveća i najmodernija luka za jahte u Bugarskoj, „Dinevi“, pa je u to vreme i uređena i proširena plaža, a mesto sa izgradnjom marine i hotelskog kompleksa „Dinevi Resort“ vrlo brzo postaje jako popularno među elitom i bogatima. “Sveti Konstantin i Elena” “Sveti Konstantin i Elena” je najluksuznije odmaralište na bugarskoj obali, udaljeno 8 km od Varne i 7 km južno od „Zlatnih pjasci“. Ovo je ujedno i najstarije letovalište na bugarskoj obali koje je u isto vreme i veliki zdravstveni centar i lečilište zbog mnogobrojnih izvora mineralne, lekovite vode. Nekada lečilište, vremenom je preraslo u luksuzno letovalište ušuškano u zelenim, gustim šumama koje se spuštaju do same obale i prelepih peskovitih plaža.
 

 

ALBENA
 Odmaralište „Albena“ je u severnom delu obale, a o d Varne je udaljeno 35 km. Veliak atrakcija Albene je nacionalni park „Baltata“, jedan od najlepših u Bugarskoj. Ipak, odmaralište je, pre svega, poznato po svojoj izvanrednoj plaži dugačkoj 3,5 km i širokoj i do 150 metara.
 

 

 

 

Nesebar
 Uz Sozopol, najvažniji “duhovni” centar bugarskog primorja je “Nesebar” – grad-muzej i jedinstveno mesto gde je istorija zaustavila sat. Kao jedan od najstarijih gradova Evrope, Nesebar je izuzetno vredna lokacija koja 1956. godine proglašena kulturnim dobrom i muzejem na otvorenom, a 1983. godine ga je i UNESCO uvrstio na svoju listu svetske kulturne baštine. Izuzetan značaj u starom delu grada ima mnoštvo srednjevekovnih crkava i kuće u starinskom arhitektonskom stilu iz 18. i 19. veka. Grad je formalno podeljen zemljouzom na stari i novi deo, ali je ipak celina koja se samo tako i može doživeti. Iako su istorija i kultura nešto što ovom gradu daju pečat večnosti, Nesebar je ipak i letovalište, sa plažama i hotelskim kompleksima i svim onim zabavnim sadržajima koje jedno letovalište mora da ima.
 

 

 

Sunčev breg
 Ipak, za pravu zabavu iz Nesebara se ide u obližnji “Sunčev breg”, koji se nalazi u neposrednoj blizini Nesebara i najpopularnije je i najmodernije letovalište u Bugarskoj. Ibica, Sen Trope, Las Vegas… Da, “Sunčev breg” ima pomalo od svega u sebi. Pravo letovalište sa preko stotinu hotela i restorana, barova, kazina, prodavnica, akva parkova, raznoraznih mogućnosti za sportove na vodi i na suvom, sa plažom dugačkom oko 10 km i nebrojanim zasadima ruža, Sunčev breg je pravo mesto za “zabavni” odmor.
 

 

 

 

Zlatni pjasci
 Sunčev breg, ipak, ima odličnu “konkurenciju” koja se zove “Zlatni pjasci” ili u prevodu – zlatni pesak, koje se nalazi 17 km od Varne. Ime mu već dovoljno govori da je u pitanju pravi “peščani raj” jer je plaža dugačka oko 4 km, ravna je i široka, na nekim mestima i do 100 metara. Zlatni pjasci se svrstavaju u rang najluksuznijih svetskih letovališta koje ima čak i lečilišne mogućnosti zbog lekovitih izvora koji se koriste u terapeutske svrhe. Pa ovde reči Wellness &SPA zasita dobijaju pravo značenje.

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer