slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

You are here

BiH gradovi

Nostalgična tura

4 DANA / 2 NOĆENJA, AUTOBUSOM

12.-15. OKTOBAR 2017.

TREBINJE – DUBROVNIK – NEUM – POČITELJ – MOSTAR - SARAJEVO

Ponekad poželimo da se vratimo kroz vreme i doživimo neke lepe trenutke koje smo imali pre deceniju, dve, tri… Nažalost, to nije moguće, ali ova tura je osmišljena tako da nas vrati bar na kratko, ako je to moguće, u ta neka davna, lepa vremena… Posetićemo Dučićevo Trebinje i uz njegova jutra na Leotaru pokušati da prenesemo pesničku impresiju… Podno drevnih platana uživaćemo uz kaficu i pokušati da doživimo sve ono što su brojni naši velikani proživljavali upravo na tom mestu… Potom nas put vodi dalje, ka obali plavog Jadrana, do prelepog Dubrovnika… Na Stradunu ćemo upijati opojne mirise, zvukove prošlih vremana i blagodetno sunce Mediterana… Zanoćićemo u Neumu, jedinom letovalištu Bosne i Hercegovine. Mali i usnuli gradić nudi divne šetnje kraj lepo uređene obale… Već sutradan naš put se nastavlja i kreće ponovo put Hercegovine… 

Trebinje

 Trebinje je gradsko naselje i sjedište grada Trebinja u Republici Srpskoj, BiH. Prema preliminarnim podacima popisa stanovništva 2013. godine, u naseljenom mjestu Trebinje ukupno je popisano 25.589 lica.Ime grada potiče ili od latinske riječi tribunus (tribunus militum je zapovjednik jedne veće ili više manjih jedinica rimske vojske) ili od slovenske riječi treb, što znači žrtva (žrtvovati).

 

Trebinje-Višegrad-Dubrovnik-Sarajevo

  Najstariji tragovi života ljudi na ovim prostorima potiču iz perioda Ilira (1500 god. p.n.e.), kada su ove prostore naseljavala ilirska plemena Autarijati i Ardijeji. U okolini su pronađene njihove grobnice. U kasnijem periodu ovaj kraj je ulazio u sastav rimske provincije "Malavico". Dolinom Drine je prolazio rimski put "Via Drina", a u ovaj kraj tada dolaze germanski rudari Sasi, po kojima jedan deo Višegrada i danas zovemo Sase.

Višegrad se prvi put pominje 1433. godine kada je pripadao moćnoj srpskoj vlastelinskoj porodici Pavlovića, pod čijom je upravom bio i srednjovjekovni grad Dobrun. Na vrhu brda iznad drinskog mosta nalaze se tragovi starog grada ili Pavlovine (po vojvodi Pavlu Radenkoviću). Same ruševine se nalaze na dva mesta i zovu se "Gornji grad" i "Donji grad". Pri dnu starog grada, na nepristupačnim stenama iznad Drine nalazi se kula koja je u narodu poznata kao"Kula Kraljevića Marka", a koja je imala ulogu osmatračnice. To je okrugla građevina čija visina danas iznosi 8 m, a za vreme Turaka zatrpana je kamenjem kako se u nju ne bi skrivali hajduci i srpski ustanici. Kako je zapisao čuveni turski putopisac Evlija Čelebija, Mehmed Paša je oko 1577. godine sagradio donju Višegradsku varoš, a pošto je postojalo i naselje iznad, odnosno više njega grad je dobio ime Višegrad.

Drvengrad-Višegrad-Trebinje-Dubrovnik-Mostar-Sarajevo

 Trebinje – grad koji se nalazi na krajnjem jugu Republike Srpske, udaljen od Dubrovnika samo 27 km, a od Herceg Novog 45 km. Za Trebinje se kaže da je to grad sunca i platana, a smatra se jednim od najljepših gradova u BIH. Trebinje krase očuvani stari grad i palate mediteranskog tipa koje obiluju izuzetnom lepotom, a ujedno to je i grad čuvenog pesnika Jovana Dučića. U samom gradu se nalazi nekoliko pravoslavnih hramova, od kojih su najpoznatiji manastir Tvrdoš i hercegovačka Gračanica, crkva Presvete Bogorodice, izgrađena po ugledu na manastir Gračanica na Kosovu.
Sarajevo – glavni grad Bosne i Hercegovine, grad sa izuzetnim noćnim životom i opuštajućom atmosferom. Grad koji je prava poslastica za dušu i telo. Postoji nešto neodoljivo u Sarajevu, što će Vas možda naterati da ostanete duže nego što ste planirali ili da se zasigurno ponovno vratite.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer